Memoria
Puede acceder a las últimas memorias más abajo en esta misma página.

Carta de nuestro Obispo
Portadors d’esperança
No és teoria ni utopia dir una vegada més que l’acollida i acompanyament de les persones que es troben soles o les famílies amb extrema necessitat han de rebre una resposta més immediata que mai quan la seva dignitat toca el límit de la solidaritat i de la pràctica dels drets humans. Les persones que toquen a les nostres portes necessiten ser acollides, escoltades, ateses, els hem de comunicar esperança. No hi ha millor actitud que obrir el cor al qui té necessitat d’un gest de proximitat, d’una paraula d’ànim, d’una solució a la situació de feblesa que presenta. La Fundació Social La Sapiència, com a realitat viva de la nostra Església de Mallorca és el que es proposa en tota la seva orientació i activitat.
D’un temps ençà, l’atenció personalitzada es diversifica, sobretot en quant es refereix a l’envelliment de la població de carrer, la qual cosa fa que el tractament que s’ha de fer s’orienta a persones molt majors i amb estança permanent. Aquí hi entra de ple l’atenció mèdica i l’acompanyament en el temps que precedeix als darrers anys de la vida. Tot això fa que bona part del plantejament d’atenció al que s’estava acostumat, ara prengui un camí diferent, de més especialització encara. Hi hem d’afegir tota la problemàtica de la salut mental, que requereix una cura marcada per la urgència, sobretot per la mancança de centres que s’hi dediquin. Estam davant d’una pobresa real davant la qual s’ha d’actuar sí o sí.
Casa de Família, dins l’àmbit de Fundació Social La Sapiència, està fent aquesta feina amb professionalitat i tot l’amor del món. Dones i homes vocacionats hi estan donant resposta perquè saben bé que estar al costat d’algú que presenta una necessitat és ajudar-lo a sentir-se «família», algú amb qui pots comptar, algú de qui et pots fiar. Fent memòria del papa Francesc, és bo que tinguem present aquelles seves paraules: «El nostre compromís no consisteix exclusivament en accions o en programes de promoció i assistència; el que l’Esperit mobilitza no és un desbordament activista, sinó primer que res una atenció posada en l’altre «considerant-lo com una única cosa amb si mateix». Aquesta atenció amant és l’inici d’una veritable preocupació per la seva persona, a partir de la qual desitj cercar efectivament el seu bé. Això implica valorar el pobre en la seva bondat pròpia, amb la seva forma de ser, amb la seva cultura, amb la seva manera de viure la fe. El veritable amor sempre és contemplatiu, ens permet servir l’altre no per necessitat o per vanitat, sinó perquè ell és bell, més enllà de la seva aparença» (EG 199).
Llegint aquesta Memòria 2024, es pot veure la quantitat de persones acollides i les places de Grups d’Inserció, tant a Casa de Família, com en els Centres d’Emergència/Reforç, a Es Molinar, Son Ribes, Casal de Binissalem, Casal de Ruberts i Marsis. Tot es fa seguint uns principis per una gestió de qualitat i ètica, amb una identificació ben definida centrada en l’experiència d’anys, amb capacitat d’adaptació i atenció integral centrada en la persona, des d’un model biopsicosocial d’intervenció, fet amb treball d’equip i amb formació contínua. Vull posar de relleu, tot i que s’especifica en el text, els valors que ens representen: dignitat, atenció integral, espiritualitat, igualtat, professionalitat, qualitat, ètica i tendresa de l’organització. Tot això, com podreu veure, va dirigit a persones concretes, que han passat del carrer a la casa, fent un procés d’humanització per l’acollida i l’acompanyament que se’ls ha fet. Com es diu molt bé, el nom del centre no és casual. Casa de Família defineix el que pretenem ser per a les persones a qui atenem: una família i un ca seva. És un espai per tenir cura, un espai per treballar i un espai de vida. A més de tot això, és important que poseu en valor aspectes com el Servei d’Infermeria, l’Àrea Psicològica, la Dinamització: tallers i activitats. els Centres d’Emergència / Reforç, els Grups d’Inserció, el Projecte Bellver, i tants altres que veureu relatats amb detall, com l’activitat de la Cuina i les xifres que presenta.
Estam de ple a l’Any Jubilar que es celebra a tota l’Església, un any dedicat al pelegrinatge, a la renovació personal, comunitària, ambiental. Un temps de gràcia on volem fer present l’Amor de Déu en totes les nostres accions, juntament amb la reconciliació, el perdó i la pau. Volem que tot el que feim quedi centrat en el lema de «Peregrins d’Esperança», essent-ne sempre portadors per a totes les persones que acollim, tractam i acompanyam. La Fundació Social la Sapiència vol fer realitat en tot el seu treball aquest ser portadors d’Esperança per a tothom, de la mateixa manera que ho volem que es dugui a terme amb tota l’Església i Poble de Mallorca seguint el Pla diocesà de Pastoral «Navegam amb esperança», a realitzar sinodalment -junts- a partir d’enguany, 2025.
Per tant, tot això és una crida a ser sembradors d’esperança per a tanta gent que se’ns acosta. Sabem comunicar que aquesta esperança no és només una il·lusió? De quina manera sembram esperança enmig de tanta desesperació que ens afecta i ens interpel·la? Sabem comunicar que la vida dels demés pot ésser més bella també per mitjà de nosaltres?
Vull incloure en aquesta presentació el bon record del papa Francesc amb tots els seus gestos a favor dels pobres i el seu magisteri tan clar en relació a la dimensió social de l’Evangeli que tan fonament de comunió i ànim ha posat en el nostre treball. I, a la vegada, una paraula d’esperança pel nou papa Lleó XIV, el qual, des del primer moment ja ens ha orientat en la mateixa línia social i ha tingut gestos molt valents de cara a promoció de la pau en tots els indrets del món, especialment en paisos amb més conflicte. Vet aquí les seves primeres paraules: «La pau sigui amb tots vosaltres! Voldria que aquesta salutació de pau entràs en el vostre cor, arribàs a les vostres famílies, a totes les persones, a tots els pobles, a tota la terra. Aquesta és la pau de Crist Ressuscitat, una pau desarmada i desarmant, humil i perseverant. Prové de Déu. Déu estima a tots, i el mal no guanyarà! Estam en les mans de Déu. Déu us estima a tots! Units de la mà amb Déu i entre nosaltres, seguim endavant!». Que aquesta pau arreli en el nostre cor i en tot el treball de la nostra Fundació Social La Sapiència.
Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca
President de la Fundació Social La Sapiència
Benvolgudes i benvolguts
Ha passat un any d’aquelles paraules d’agraïment que a l’anterior memòria vaig dirigir als professionals i col·laboradors de la Fundació, i ara, em torn dirigir a vosaltres, estimats de La Sapiència, per tornar-vos dir: gràcies pel treball que amb tanta estimació realitzau amb les persones que amb humilitat s’acosten a demanar un cor i unes mans obertes a la porta de ca nostra.
Som conscient que són temps durs de viure i d’entendre, tant pels professionals de la Sapiència com pels estimats acollits, però si una cosa bona tenim és la perseverança: ens acostam als cinquanta anys de dedicació als altres, i ho seguim fent amb la mateixa il·lusió i ganes de servei al proïsme que quan la Sapiència va iniciar les seves activitats. Aquest fet només significa una cosa, no ens cansam d’estimar.
També fa un any que vos demanava a vosaltres, polítics, que obríssiu els ulls a les noves realitats. Som conscient que avui en dia tenir un càrrec és una gran responsabilitat, molt més quan aquesta recau sobre l’àrea dels més desvalguts de la nostra societat, i per tant, s’ha d’exercir amb més humanitat de cor. Per aquest motiu entenc que vosaltres també teniu vocació de servei, i per tant, com els professionals de la Sapiència, aquesta vocació vol dir estimar.
Per aquesta raó vos convid a llegir i reflexionar sobre aquest paratge que n’estic segur que sabreu on el podeu trobar (Juan 21: 1-14).
Desconec que entendreu vosaltres, però la meva reflexió és que no ens cansem. Sovint tiram la xarxa on no hi ha peix, però no ens hem de cansar de provar-ho una vegada i una altra fins aconseguir el que pretenem. Val la pena fer feina per un món nou i una terra nova.
Amb ganes de seguir estimant i de fer estimera,
Un servidor vostre
Antoni Moyà Català
Director de la Fundació Social La Sapiència




